Assalamualaikum!
hi guys..
apa khabar korang today?
hari nie ..Mocha nak share ngan korang ...
but before tu kan..guys..
ala macam la korang tak tahu
perangai Mocha macam mana...
jom! kita dengar lagu nie pulak...
kali nie dari..
Hafiz Hamidun-Janjiku
sweet kan..
ha itulah korang tak tahu..
yang lagu nie.. sesweet...
Red Velvet Cake nie... Yumyumyum..
terliur giler..
nak-nak kepada uollsyang minat
giler la dengan kek nie..
hah..amacam..terliur tak?
sedapnya..terutamanya bila ada cheese..
perghh sedap giler..
boleh gemuk Mocha kalau mcam nie..
ok.. mesti korang tak sabar nak tahu kan..
tapi Mocha share yang simple punya jer..
sorilah ye..
kalau ada hati nak share yang cheese punya..
Mocha sharelah ye nanti..huhuhu
Bahan-bahannya:
1. ½ cawan mentega / 113 gram, pada suhu bilik
campur 2 sudu besar untuk menyediakan kuali
2. serbuk koko 3 sudu / 22 gram, dibahagikan
3. 1 ½ cawan / 300 gram gula
4. 2 biji telur
5. 2 sudu teh / 10 mililiter vanila
6. 2 sudu besar / 30 mililiter pewarna makanan merah
7. 1 sudu teh / 6 gram garam
8. 1 sudu teh / 5 gram baking soda
9. 2 ½ cawan / 320 gram tepung, diayak
10. 1 cawan / 236 mililiter seluruh dadih
11. 1 sudu besar / 15 mililiter cuka
For icing dia pula:
1. 5 sudu besar / 40 gram tepung
2. 1 cawan / 235 mililiter susu
3. 1 sudu teh ekstrak / 5 mililiter vanila
4. Secubit garam
5. 1 cawan / 230 gram butter, dilembutkan
6. 1 cawan / gula 200 gram pasir
Panaskan ketuhar kepada 350 darjah.
Sediakan tiga kuali kek 9 inci dengan buttering ringan dan taburkan dengan 1 sudu besar serbuk koko diayak,ratakan dan buang lebihan koko
Krimkan mentega dan gula bersama-sama. Tambah telur satu persatu dan pukul dengan laju sehingga sebati . Campurkan vanila.
Dalam mangkuk yang berasingan, membuat pes 2 sudu besar koko yang tinggal dan pewarna makanan. Campuran ke dalam adunan mentega.
Ayak bersama baki bahan-bahan kering. dalam 2 kumpulan masing-masing, menambah bahan-bahan kering dan dadih kepada campuran mentega. Dalam kumpulan terakhir buttermilk, campurkan dalam cuka ini sebelum menambah kepada adunan. Kacau sehingga sebati.
Bahagikan adunan antara 3 kuali dan bakar selama kira-kira 20 hingga 25 minit. sejukkan atas rak
sepenuhnya. (Boleh juga dibuat dalam 2 kuali kek.)
cara buat icing dia pulak:
Dengan api yang sederhana, pukul tepung dan susu dalam periuk kecil dan panaskan untuk asimmer,
kacau selalu sehingga ia menjadi sangat tebal dan hampir puding seperti.
Mengeluarkan dari pemanasan, pukul vanila dan garam. Tuangkan ke dalam mangkuk untuk membolehkan ia sejuk sepenuhnya. Meletakkan bungkus plastik di permukaan untuk memastikan ia daripada itu kulit membentuk.
Gunakan mixer kepada krim bersama mentega dan gula hingga kembang, mengikis tepi mangkuk kadang-kadang, kira-kira 5 minit. Dengan mixer pada tahap sederhana, menambah campuran tepung disejukkan sedikit pada satu masa. Terus pukul sehingga campuran menjadi kembang dan menyerupai whipping cream.
akhirnya..
Untuk hidangkan , keluarkan 1 kek dari kuali dan letakkan sebelah rata ke atas pinggan hidangan. letak kira-kira 1 cawan aising ke atas kek dan, dengan menggunakan spatula yang rata, ratakan lebih
atas. Keluarkan kek kedua dari kuali itu. Letakkan sebelah rata ke bawah di atas lapisan pertama. Gunakan baki pembekuan untuk menutup bahagian atas dan sisi kek.
tadaa...
tu je..semoga berjaya mencuba...
bye..gud night...
No comments:
Post a Comment